Het ontstaan van batikwerken op papier

In 1999 was ik aan het batikken voor een grote solo-tentoonstelling. Mijn atelier was toen op de eerste etage van een atelliercomplex. Plotseling kwam mijn onderbuurman naar boven rennen: 'Wat ben je nou aan het doen? Ik sta tot mijn enkels in het water...!'
Hij had gelijk. Toen ik op de begane grond, in zijn atelier keek, stroomde het water langs de muren. Ik zag in dat ik zo niet verder kon gaan.
Nadat we samen het meeste water hadden opgedweild, ben ik gaan nadenken. Ik had een contract waarin stond dat ik met minstens twintig batikschilderijen zou aantreden.
Er moest dus iets verzonnen worden. Ik bedacht toen dat ik het principe van het batikken wellicht kon aanhouden, terwijl ik het procédé zou omdraaien.

Ik gebruikte papier in plaats van katoen of zijde, en in plaats van te werken met waterafstotende was, zette ik de eerste lijnen en vlakken op met een suikeroplossing.
Ik bracht vervolgens met een spalter een laag olieverf in één kleur over de hele tekening aan. Na droging wilde ik de tekening verder uitwerken met suikerwater. Natuurlijk stootte de olieverf de waterige suikeroplossing af, zodat bij het opbrengen van volgende lagen olieverf kleine stukjes van de eenmaal gedroogde suikerlaag van het papier afsprongen. Dat gaf hele speciale effecten waarvan ikzelf stond te kijken. Deze manier van batikken was haast nog spannender dan het werken volgens de traditionele batikmethode.
Zo kon ik aan mijn verplichtingen jegens de galeriehouder voldoen terwijl ik een voor mij onverwachte en nieuwe werkwijze had gevonden.

'Swallow Holes'
Landschap in Yorkshire

Klik hier voor meer papierbatiks.

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates