Informatie over emailpoeders en -technieken

Hieronder vindt u de 'technische informatie' zoals deze voorheen op de Goldman-enamel site stond. Kunt u hier niet vinden wat u zoekt, kijk dan ook eens bij de Veelgestelde vragen (FAQ). Mocht dat ook niet baten, aarzel dan niet om contact op te nemen!

Oude emailpoeders

In het boekje Een korte Inleiding in de Kunst van het Emailleren schrijf ik over oudere emails o.a. dat er zelfs sommige emailsoorten bestonden die radioaktief waren. Welke waren dat, en hoe kwam dat tot uiting?

Deze kwestie werd aangezwengeld door mijn echtgenoot. Ik had in die tijd (de '70er jaren) nog geen eigen atelier, en ik werkte thuis in de keuken of in de huiskamer. Mijn echtgenoot was in die tijd uit hoofde van zijn werk verantwoordelijk voor het vervoer van radioakktief materiaal in onze regio. Op een dag had hij een transport begeleid en bij thuiskomst had hij de geigerteller nog bij zich. Op het moment dat hij de kamer binnenstapte begon de geigerteller uit te slaan. De radioaktieve straling bleek afkomstig te zijn uit de potjes email die op de tafel stonden. De boosdoeners waren twee Uhlig kleuren: helder citroengeel en fel-oranje (beide opaak).

Natuurlijk werd er binnen de vereniging alarm geslagen, en op de eerstvolgende vergadering van de emailleurs werd aan een ieder die dit wilde gelegenheid gegeven emailpoeders te laten testen. Er werden er heel wat gevonden waarbij de geigerteller uitsloeg. De betreffende emails zijn ingenomen en op de daartoe bestemde plek ingeleverd.  Behalve in de heldergele en felgroende kleuren en in ivoorwit van het merk Uhlig waarin de eerste metingen positief waren, werd radioactititeit in diverse andere emailpoeders van verschillende merken vastgesteld.

Later dat jaar werd nog een andere partij oudere emailpoeders getest., met overeenkomstige resultaten. Het testen gebeurde onder leiding van de heer Stortenbeek, inspecteur bij het Ministerie van VROM, afd. Regionale Milieuhygiene Gelderland. Hij mat straling in 20 emails. Later werden deze verder gestest door de KEMA en toen bleek dat deze emailpoeders tussen de 4 en 8% uranium bevatten. Niet direct levensbedreigend, maar bepaald niet gezond. Advies: bewaren achter glas, bijv. op de tweede rij achter een set andere potjes. Niet gebruiken voor sieraden en bakjes die met eten en drinken in aanraking konden komen. Niet inademen. ‘Alleen geschikt voor schilderijtjes achter glas'.

Het betrof hier de volgende emails van de firma Schauer:

714RB

geel transparant

547WS

ivoor opaak

84

blauw transparant

5111

geel transparant

104

geel transparant

5841

rose opaak

105

goudgeel transparant

5943

groen transparant

112

koraalrood transparant

6047

geel transparant

182

donkergroen transparant

6866

ivoor opaak

182A

lichtgroen transparant

6885

ivoor opaak

186

middelgroen transparant

6886

geel transparant

187

goudgeel transparant

6887

ivoor opaak

207

ivoor opaak

6977

ivoor opaak

De nummers 105, 187 en 6047 vertoonden de meeste radio-aktiviteit. Zij werden opgenomen in het 'rariteitenkabinet' van de heer Stortenbeek.

Hierboven dus het gevraagde en beloofde lijstje. Schauer heeft er destijds op gereageerd door te laten weten dat ze NA 1974 geen uranium meer in hun emailpoeders hebben verwerkt. 

Ellen

 

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates